VITAMINBOMBA -

VITAMINBOMBA

VITAMINBOMBA

Ha nagyon gyorsan szeretnék segíteni valakin, akkor arra kellene törekednem, hogy
pontosan azt a hatást váltsam ki nála, amely az egészség szempontjából a legfontosabb.

A szervezet működésére sokféle módon lehet kedvező, egészségjavító befolyást gyakorolni, de én azt tapasztaltam, hogy mindezek közül a legerőteljesebb, a legfontosabb hatást a vitaminok fejtik ki. No meg segítőtársaik: az ásványi anyagok és a nyomelemek .

Ásványi anyagok (A talajban és a kövekben megtalálható természetes eredetű anyagok. Ásványi anyag például a kalcium, nátrium, kálium, vas, magnézium, kén, foszfor. Az emberi test felépítéséhez és működéséhez nélkülözhetetlenek. Például egy átlagos felnőtt testében, főként a csontokban és a fogakban, hozzávetőleg 1 kg kalcium található.)

Nyomelemek (Az ásványi anyagoknak azt a csoportját, amelynek a növényi, az állati és az emberi szervezetben, sőt még általában a földkéregben is csak jóval kisebb mennyiségben mutathatók ki, a „csak nyomokban előforduló elemek” kifejezésből lerövidítve, „nyomelemek”-nek szokás nevezni. Ilyen elem például a króm, réz, cink, szelén stb.)

Mire alapozom ezt a kijelentést?

Arra a tényre, hogy a szervezetben egyidejűleg sok százféle biológiai, biokémiai folyamat zajlik. Az egész – ahogy azt mondani szoktam – hasonlítható egy hatalmas vegyi üzemhez, amelyben számtalan kémiai reakciót kell egyensúlyban tartani.

biológiai (Az élő anyagok, növényi, állati és emberi szervezetek életműködésének jelenségeivel és törvényszerűségeivel kapcsolatos. A görög biosz = élet és a logosz = valaminek a tanulmányozása szavakból.)

biokémiai (Az életformák és a vegyi anyagok közötti kölcsönhatással kapcsolatos. Bio = élet, élő dolgokkal kapcsolatos, amely a görög biosz = élet, életmód szóból ered. Kémiai = vegyi anyagokkal kapcsolatos vagy azokra jelelemző, amely az arab al-kímija =a vegytan szóból ered.)

kémiai (A vegyi anyagokkal foglalkozó tudomány, vegytan. Az arab al-kímija =a vegytan szóból ered.)

Egyensúly.

Ez az egyik kulcsfontosságú kifejezés az egészség megértéséhez.

Az „üzemben” rendnek, szervezettségnek kell lennie, máskülönben a dolgok összegabalyodnak, zűrzavarossá válnak.

Rendkívül fontos az egyes folyamatok összhangja, harmóniája.

harmóniája (A szónak az idegen szavak szótára szerint több jelentése is van, ezek közül kettő illik ide. 1. Összhang. 2. Kiegyensúlyozottság, belső béke.
A legtalálóbb az eszményi rend lenne
Érdekesség: Harmónia névvel illeték a görög mitológia
halhatatlan istennőjét, aki a szépség, vidámság, a művészetek és az eszményi rend védője, az embereket összekötő szeretet és a polgári összefogás patrónusa volt.)mitológia (Egy nép vagy népcsoport mítoszainak összessége. A mítoszok olyan ősi népi történetek, amelyek jellemzően a világ keletkezéséről és különböző istenek, félistenek és hősök ebben játszott szerepéről vagy tetteiről szólnak. Jellemzően szájról szájra terjednek. A görög müthosz = elbeszélés, történek és a logosz = tanulmányozás szavakból)

• Rend
• SzervezettségEgyensúly, Jóga, Beach, Relax, Napnyugta
• Egyensúly
• Összhang

Ezek a legfontosabb kifejezések az egészség megértéséhez. A különféle egészségi problémák – például azok, amelyekről az előző fejezetben említést tettem – a felsorolt tényezők megbomlásának tünetei. Felborult a rend, alacsonyabb szintre hanyatlott a szervezettség, felbillent az egyensúly, megszűnt az összhang.

Az orvosi tankönyvekből és más természettudományos forrásokból kiderül, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek különleges, létfontosságú szerepet töltenek be a szervezetünkben.
Elsősorban ők felelősek azért, hogy megvalósuljon mindaz, amit az imént felsoroltam.
A rend, a szervezettség, az egyensúly és az összhang.

Ha ez így van, akkor a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek elégtelen mennyiségének vagy hiányának azt kell eredményeznie, hogy a szervezet képtelennél válik rendben, szervezetten, kiegyensúlyozottan működni. Megbomlik a szervezeten belüli összhang, a harmónia.

Erre építve vessünk fel néhány logikusnak tűnő gondolatot kiindulási pontként.

Lehetséges, hogy a pattanásos bőr csupán egyfajta megnyilvánulása ennek a működési zavarnak?

A várandóság alatti panaszok sem tükröznek mást, mint az egyensúly megbomlását?

Tételezzük fel, hogy a fáradékonyság is csak tünete annak, hogy összezavarodtak a bonyolult folyamatok. Nem termelődik elegendő éltető energia. Szervezettség híján egyszerűen nincs rá lehetőség.

Mi van akkor, ha a hajhullás, a töredező, hullámos, vonalas körmök is csak figyelmeztető jelek? Felborult a rend, alacsonyabb szintre hanyatlott a szervezettség.

Elképzelhető, hogy a legtöbb ideges feszültség, ingerült lelkiállapot is visszavezethető a szervezetben zajló folyamatok harmóniájának megbomlására?

Igaz lehet-e az a kijelentés, mely szerint, amikor a zavarodottság fokozódik, a személy immunrendszere legyengül, és az egyén fogékonnyá válik a bakteriális és vírusfertőzésekre?

bakteriális (A baktériumok egysejtű növények, és nem állatok. Többnyire igényesek, kényesek és nagyon érzékenyek a környezeti változásokra. Legtöbbször nem könnyű életben tartani őket.
A növények növekedéséhez és szaporodásához, legyen az egy egysejtű vagy kiskerti vetemény vagy éppen szobai cserepes dísznövény, megfelelő táptalajra van szükség. Ennek hiányában elpusztulnak.
A baktériumok túlnyomó többsége nélkülözhetetlen a biológiai egyensúly fennmaradásához. Nagyon sok közülük létfontosságú az emberi szervezet egészséges működéséhez.
Olykor némelyikük túlzottan elszaporodhat a szervezetben, és azt a látszatot keltheti, mintha „megtámadta” volna azt. Ez tévedés. A szervezetünkkel történő helytelen bánásmód teremtett számukra táptalajt. Ők csak növekednek és szaporodnak ebben. Az antibiotikus kezelés soha nem szünteti meg a táptalajt, csak az abban szaporodó baktériumokat pusztítja el ideig-óráig.
A háztartási fertőtlenítőszerek forgalmazói a reklámjaikkal hamis képet alakítanak ki a baktériumokról azáltal, hogy a WC-káva alatt vicsorgó, a család életére törő, gonosz kis manókként ábrázolják őket.
Körülbelül annyi gonoszság szorult beléjük, mint a nappalit díszítő cserepes orchideába.)
antibiotikus (Az anti = ellen és a biotikum = az életért szavakból. Jelentése: az élet ellen ható.

Ideális esetben olyan szer, amely csak a testben károsan elszaporodott baktériumokra hat, de a hasznos baktériumokra és magára a szervezetre nem. Ilyen antibiotikum sajnos nem létezik. A legismertebb, régóta használt, és sok szempontból a legjobb antibiotikum a Penicillin. Ez szokásos adagokban magával az emberi szervezettel nem lé reakcióba, eltekintve az olykor tapasztalható penicillinallergiától. Csak a baktériumokra hat.
Ugyanez a későbbiekben kifejlesztett legtöbb antibiotikumról nem mondható el, és éppen abból fakadóan, hogy az emberi testtel is kölcsönhatásba lépnek, sajnos vannak mellékhatásik. Az antibiotikumok nem tudnak különbséget tenni az elpusztítandó egyféle és a hasznos, megkímélendő több százféle baktérium között, így még a legszelídebb ilyen szer alkalmazása is ahhoz hasonló, mint amikor „ágyúval lövünk verébre”. Az antibiotikus kezelésnek sajnos hasznos, nélkülözhetetlen baktériumok is áldozatául esnek, ami az általános egészség gyengülését eredményezi.)vírusfertőzésekre (A vírusok nem élőlények. Sokkal kisebb méretűek még a legkisebb egysejtű élőlénynél is. Valójában DNS–ből vagy RNS–ből és valamilyen fehérjéből épülnek fel, azaz kétféle molekula keverékei. Tehát élettelen anyagok, és nem élőlények.
A szervezetbe jutva, bizonyos körülmények fennállása esetén úgy tűnik, hogy meg tudják változtatni a vírust befogadó élőlény működését, ezáltal azt a benyomást kelthetik, mintha maguk is élőlények lennének. Azonban a vírust befogadó élőlény, az úgynevezett gazdaszervezet aktív együttműködése nélkül csak élettelen anyag lenne, és nem okozna semmit.
Hasonló ez egy postai levélhez. Egy levél önmagában nem csinál semmit senkivel. Ahhoz, hogy bármilyen hatást váltson ki, szükséges, hogy valaki elolvassa. E nélkül a levél csak egy halott tárgy, ami önmagában semmiféle hatást nem tud kiváltani.
A vírusok nem rendelkeznek semmiféle önálló szándékkal vagy elképzeléssel, hiszen nem élnek. Nem céljuk megbetegíteni a szervezetet. A velük kapcsolatos probléma abból fakad, amilyen módon egy szervezet kölcsönhatásba lép velük. Egy legyengült szervezet például saját maga ellen fordítja ezeket a vírusoknak nevezett molekulákat. Ha az emberi szervezet nem „használná” őket, akkor a vírusok semmit sem okoznának. Egy erős, jó állapotú testben a vírusok semmilyen kedvezőtlen változást nem hoznak létre.
Valójában a legyengült szervezet maga a kór okozója, és nem a vírus. A vírus önálló szaporodásra sem képes, de a szervezet rossz állapotában hajlik arra, hogy a „fertőzéssel” kapott vírust mintának használva további vírusokat termeljen. Ez eredményezi a betegséget.
Ha a szervezet figyelmen kívül hagyná a testbe bejutott vírust, vagy valamilyen hasznos célra fordítaná annak jelenlétét, ahogyan azt egy egészséges szervezet teszi, nem történne semmi baj.)DNS (Dezoxiribonukleinsav: Az öröklődő tulajdonságok információit tároló és továbbörökítő anyag.)RNS (Ribonukleinsav. Az eredeti örökítő anyagról (DNS) vagy annak egy részéről készült másolatot hordozó anyag, amely alapján a test fehérjéketfehérjéket (Különböző fehérjék és a fehérjéket felépítő aminosavak összefoglaló neve. A fehérjék az élő szervezetek legfontosabb anyagai és számos nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Van olyan, amelyik szállító feladatot lát el a szervezeten belül, mint például a hemoglobin nevű fehérje, ami az oxigén szállítását végzi a vérben. Vannak olyanok, amelyek más anyagok lebontását végzik, mint például az emésztő fehérjék, míg mások éppen ellenkezőleg, összetett anyagokat hoznak létre összetevőikből. Bizonyos fehérjék a test mozgatásáért felelősek, mint például az izmokat felépítő fehérjék. Fehérjék biztosítják a bőr vagy az erek falának rugalmas szilárdságát. Ilyen fehérje például a kollagén. A szervezet védekező rendszere is fehérjék segítségével támadja meg az idegen betolakodókat, kórokozókat. Az ilyen fehérjéket nevezik antitesteknek. Vannak olyan fehérjék is, amelyek serkentik vagy gátolják a szervezetben zajló folyamatokat.
A köznyelvben általában fehérjéknek nevezik azokat az élelmiszereket is, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. A legfontosabb fehérjében gazdag élelmiszerek például a tojás, a halak és a különböző húsok.
Az ember kizárólag abban az esetben tudja létrehozni a szervezetét felépítő fehérjéket, ha elegendő jó minőségű fehérjefélt fogyaszt táplálékok formájában.
A magyar fehérje szó a német „eiweiß” (ejtsd ájvájsz) szóból ered, ami tojásfehérjét jelent.
A fehérje idegen nevén protein.)aminosavak (A fehérjéket felépítő alapanyagok. Az elnevezés arra utal, hogy az aminosav, a származását tekintve, kapcsolatban áll az ammóniával, illetve a savakkal megegyező tulajdonsággal is rendelkezik. Ha a fehérjéket hosszú gyöngysorokként képzeljük el, akkor az aminosavak a láncot felépítő különböző színű és méretű gyöngyszemek lennének.)kollagén (Különleges fehérjemolekula. Jellemzője, hogy nagyon erős fonalakat képez, amelyeket nagyon nehéz elszakítani.
Az emberi testben sok helyen, pl. a bőrben, az erek falában rugalmas, erős hálót képez. A bőrkabát anyagának nagy része kollagén. Viccesen kollagén-kabátnak is lehetne nevezni, ahogyan azt hajdani kiváló anatómiatanárom, Hadházy Csaba professzor úr megfogalmazta. C-vitamin hiányában kevés és gyenge minőségű kollagén képződik, így a szövetek (pl. a bőr vagy érfalak) rugalmassága, terhelhetősége csökken, azok sérülékennyé válnak.)

Nem kizárt, hogy a testsúlyproblémák tekintélyes hányadának gyökere is itt keresendő.

Azt mindenképpen leszögezhetjük, hogy az egészség elsősorban attól függ, hogy sikerül-e a szervezetben zajló sok száz különféle folyamatot egyensúlyban tartanunk.

Minél nagyobb a rend, a szervezettség, annál magasabb szintű az egészség. A teljes egészség állapotában – ki lehet jelenteni – teljes a harmónia.

Ennek biztosításához azonban – ez tudományos tény – elsősorban elegendő vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szükségünk.

Az igaz, hogy jó néhány további feltétele is van annak, hogy teljesen egészségesek lehessünk.

De azt állapítottam meg, hogy napjainkban az egészséget leginkább fenyegető tényező a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek elégtelen mennyisége.

Vizsgáljuk meg, hogy mennyi igazságot hordoz ez a kijelentés.

Ennek érdekében ismerkedjen meg egy fontos fogalommal.

 

(Forrás: Dr.Lenkei Gábor könyvéből:  Miért van szükségük az egészséges embereknek vitaminpótlásra?)

Comments

comments

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás